We hebben het misschien allemaal wel een keer meegemaakt, een hoge prestatiedruk. Stress op het werk is niet fijn om te hebben. Als je weet dat je per se wat af moet hebben, want anders zijn ze niet blij, ga je stressen of als je het allemaal niet meer aan kan. Dat soort dingen zijn heel vervelend om te hebben. Niemand wordt hier vrolijk van, maar wat is er nou aan te doen?

Oorzaken stress

Als je stress op werk hebt is het niet fijn. Je kunt er vaak niet lekker door werken en gaat met tegenzin weer naar je werk toe. Dit is geen goed teken. Maar hoe is dit nou gekomen? Er zijn een paar voorbeelden waardoor jij veel stress hebt op je werk en daarom er tegen op zit. Het kan komen door een te hoge werkdruk, dit kan komen door te veel of te moeilijk werk. Ook kan het het tegenovergestelde zijn namelijk te makkelijk werk. Onduidelijkheid over jouw taken kan ook een oorzaak zijn. Als je niet weet wat je moet doen en wat er van je verwacht wordt, kan dit stress opleveren. Een slechte relatie met je werk of een conflict met je leidinggevende of een collega word je ook niet vrolijk van. Op deze manier zul je dan ook niet graag naar je werk gaan, want je voelt je er eigenlijk niet meer fijn bij. Het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt kan ook voor stress zorgen, want je weet vaak niet wat je er aan kan doen en begint vooral aan jezelf te twijfelen. Je kunt ook onzekerheid over de toekomst van je baan hebben. Het kan zijn dat het bedrijf slecht loopt of wilt gaan verhuizen naar een ander deel van het land. Hierdoor kun jij misschien wel je baan verliezen en dat kan veel stress opleveren. Sommige dingen kunnen iemand stress geven terwijl iemand anders dat niet zo ervaart. bijvoorbeeld een taakverandering. Het kan zijn dat je leiding moet gaan geven maar dat nog nooit gedaan hebt. Je kunt er dan misschien in overleg voor kiezen voor leidinggeven op afstand. Het is belangrijk dat je werk hebt wat jou voldoening geeft en wat bij je past. 

woman biting pencil while sitting on chair in front of computer during daytime

Nieuwe manieren

Tegenwoordig zijn er veel meer dingen online net zoals leidinggeven op afstand. Je kunt zo nog alles besturen en lesgeven, maar dan vanuit je huis. Digitalisering kunnen we niet tegenhouden, maar er kan wel aan meegedaan worden en mee om leren gaan. leidinggeven op afstand is hier een voorbeeld van. Hybride werken wordt ook steeds normaler. Je kunt sommige dagen thuiswerken en misschien maar een dag naar je werk toe te gaan. Dit zou ook beter kunnen zijn om de meeste stress tegen te gaan.